Voimme valita, keskitymmekö ratkaisujen hakemiseen vai kiistelyyn

Mari Kousa-Kuusisto /

Vastine Lauri Lempiäisen mielipidekirjoitukseen (Turun Sanomat 12.4.)

Ilmastonmuutoksen torjunta on aikamme kohtalonkysymys: nyt meillä on vielä mahdollisuus rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen, jos toimimme todella rivakasti. Lauri Lempiäinen Kaarinan seudun Perussuomalaisista väittää Turun Sanomien mielipidekirjoituksessaan, että vihreät suhtautuisivat ilmastonmuutokseen yksioikoisesti. Tämä ei pidä paikkaansa.

Me vihreät emme suinkaan ole sitä mieltä, että ilmastonmuutos olisi yksioikoinen tai helppo asia. Miksi muuten olisimme puhuneet siitä vuosikausia? Meille vihreille ilmastonmuutos on yksi kärkiteemoista juuri siksi, että se on iso, kaikkea ja kaikkia koskettava asia, johon pitää puuttua heti. Ilmastonmuutoksen torjunnassa tarvitaan sekä kaikkien puolueiden välistä keskustelua että kansainvälistä yhteistyötä.

Lauri Lempiäinen on oikeassa siinä, ettei ole realistista lopettaa kaikkea saastuttamista kokonaan, mutta paljon on sellaista, mitä voimme tehdä. Ja sen sijaan, että keskitymme väittelyyn keinoista politiikassa, on meidän keskityttävä niihin asioihin, jotka pitää ratkaista. Niihin kysymyksiin, joiden ratkaiseminen on meidän velvollisuutemme tulevia sukupolvia kohtaan. Esimerkiksi siihen, miten fossiilisten polttoaineiden käyttöä tulee vähentää ja lopulta lopettaa kokonaan tai siihen, miten valtion tulee ohjata kulutustottumuksia kestävimmiksi tai miten koulutuksen rahoitusta parantamalla voimme luoda uusia innovaatioita ja olla ilmastonmuutoksen torjunnan vientimaa.

Me vihreät rakennamme politiikkamme tutkimustulosten ja asiantuntijoiden lausuntoihin pohjaten – näin toivomme kaikkien tekevän ja osallistuvan aktiivisesti keskusteluun niin, että ilmastonmuutos saa ansaitsemansa huomion. On totta, että eri maat ovat eri tasoilla päästöjen suhteen, mutta me emme voi Suomessa tehdä päätöksiä muiden maiden puolesta. Me pidämme huolta omasta alueestamme ja voimme tarjota apua niille, jotka sitä tarvitsevat, muun muassa kansainvälisen yhteistyön kautta.

Energiaa tarvitaan jatkossakin, ja sen tuottaminen ympäristöystävällisesti, esimerkiksi aurinkovoimalla tai maalämmöllä on erittäin tärkeää! Lähiruoan suosiminen on tärkeä ilmastoteko, ja vihreät kannustavat siihen silloin, kun se on ilmaston kannalta paras ratkaisu.

Nykynuoret ympäri maailman ajattelevat ilmastonmuutosta paljon, ja se on hienoa. Jokainen tekee valintoja niin kuin itse katsoo itsensä ja ympäristön parhaaksi, mutta tässä tarvitaan myös valtion ohjausta. Yksilöiden valinnoilla ilmastonmuutosta ei enää pysäytetä. Haluaisin nähdä Suomen, jossa puolueet toistensa ilmastopolitiikan vähättelyn sijaan tarjoaisivat ja hakisivat ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *